Hoe organiseer ik een succesvolle hackathon?

Er zijn een aantal factoren die de kans op succes van een Hackathon significant vergroten. Om je hier inzicht in te geven, lichten we een aantal van deze factoren toe. Weet je nog niet goed wat een Hackathon is, of wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan eerst onze artikelen hier over.

Voorbereiding van de Hackathon
Een grondige voorbereiding van de Hackathon is doorslaggevend voor het uiteindelijke succes. Succes moet gedefinieerd worden; dit verschilt per organisatie en opdracht, maar is belangrijk om achteraf te kunnen toetsen. Een doorslaggevende factor voor dit succes, waar nooit genoeg tijd aan kan worden besteed, is het formuleren van een probleem of vraagstuk. Je wilt er bij de formulering voor waken dat je niet te veel sturing geeft richting een oplossing die je zelf al voor ogen hebt, maar daarentegen voldoende afkadert en duidelijkheid schept voor de deelnemers. Als jouw probleem of vraag niet goed is geformuleerd of wordt begrepen, zal veel inspanning niet leiden tot het vooraf gedefinieerde succes.

Succes van de Hackathon is tweeledig
Vergeet niet dat succes betekent dat de Hackathon meerwaarde oplevert zowel voor de organisatie als voor de deelnemers. Je bent afhankelijk van een groep deelnemers die tussen de 8 en 48 uur voor je aan het werk gaat, met weinig slaap en veel intrinsieke motivatie. Je vraagt ze om een intensief traject in te gaan en daar mag best wat tegenover staan. Een hoofdprijs voor de winnaar en toezegging dat met de winnaar een vervolgtraject wordt geïnitieerd, zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren voor deelnemers. Daarnaast is het gebruikelijk dat de organisator van een Hackathon voor catering, entertainment en workshops zorgt. En laten we eerlijk zijn; als je wilt dat ruwweg 20 – 150 mensen 24 uur lang, non-stop voor je aan het werk zijn… Dan is dat toch ook heel redelijk? Probeer dat maar eens om te rekenen naar loonkosten.

Naast het succes van de Hackathon zelf, telt het succes van de oplossingen ook mee. Je hoopt dat je met 1 of meerdere resultaten aan de slag kunt binnen je organisatie. Het is belangrijk dat bedrijfscultuur niet in de weg staat van innovatie. Zorg er voor dat je organisatie is flexibel is en voorbereid op veranderingen.

Close

50% compleet

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hackathons in Nederland? Laat dan je gegevens achter!