Voorbeelden van resultaten van hackathons

Het organiseren van een hackathon is een uitstekende manier om bepaalde problemen binnen een branche of organisatie op te lossen. Het is dan ook niet zo raar dat er zoveel bedrijven zijn die inspelen op deze ontwikkeling. Wij krijgen met regelmaat de vraag wat nu eigenlijk enkele voorbeelden zijn van de resultaten van hackathons. Als ook jij rondloopt met deze vraag is het handig om dit artikel goed door te nemen, we laten je namelijk een aantal mooie voorbeelden zien!

Wat is een hackathon precies?

Voordat we enkele voorbeelden laten zien is het handig om even kort stil te staan bij de hackathon zelf. Wat is een hackathon precies vraag je je af? Sommige mensen denken nog wel eens dat een hackathon iets te maken heeft met 'hacken' of dat het gerelateerd is aan codering. Dat vooroordeel is onjuist, het draait om het verzamelen van ideeën en oplossingen en/of het bouwen van prototypen die gebruikt kunnen worden als oplossing voor een bepaald probleem.

Een hackathon is een evenement, meestal gehost door een of meerdere organisaties, waar creatieve mensen voor een korte periode samenkomen om samen te werken aan een project. De deelnemers werken snel om oplossing te maken. Vaak krijg je een prijs als jouw idee het beste of het snelste is. Hackathons duren meestal maar 24 uur, super kort dus in verhouding tot andere evenementen, maar kunnen ook langer of korter duren.

 • PayPal – hackathon voor dierenasiel

Paypal is een van de bedrijven die met regelmaat hackathons organiseert. Het bedrijf heeft Battle Hacks gehost in 14 steden over de hele wereld en roept de meest getalenteerde ontwikkelaars op om 24 uur lang te werken om iets magisch te creëren dat gebruikt kan worden voor de PayPal API. Dit draagt bij aan een veel betere oplossing aan alle mogelijke problemen binnen het bedrijf.

Een van de topprojecten van deze hackathons was bijvoorbeeld een app om puppy's in het asiel te helpen. Gebruikers worden door de app in contact gebracht met honden die beschikbaar zijn voor adoptie. Donoren konden PayPal gebruiken om geld bij te dragen aan vaccinaties en dierenartsbehandelingen voor de honden.

 • Foursquare – reizen makkelijker maken

Foursquare organiseert met name grote en wereldwijde hackathons, waarbij meer dan 500 ontwikkelaars op meer dan 30 locaties over de hele wereld hebben samengewerkt om applicaties te maken met behulp van de Foursquare API.

Volgens Techcrunch was een van de topprojecten "Plan Your Next Trip", waarbij de Foursquare API werd gebruikt om mensen te helpen bij het plannen van hun city trip naar iedere mogelijke stad ter wereld met behulp van de aanbevelingen van Foursquare's "Explore"-functie.

Foursquare wordt vandaag de dag veel gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om hun city trip in te plannen. Het lijkt een eenvoudig project, echter heeft het toch gezorgd voor een grote verandering binnen de reisbranche.

 • Banco Sabadell – stimuleren van de financiële sector

Enkele jaren geleden is Banco Sabadell begonnen met het organiseren van Instant Banking Hack Days. Dit event is gehouden om de digitale innovatie in de financiële sector te stimuleren met de medewerking van Mobile World Capital Barcelona. Zij verzamelen een groot aantal programmeurs om nieuwe ideeën en toepassingen op te doen.

De deelnemers aan de Instant Banking Hack Day werken aan het creëren van nieuwe web- en mobiele applicaties om de directe ervaring van gebruikers te verbeteren in vier verschillende aspecten: betaalmiddelen, een transformatie van de klantenservice, de IoT en contextuele diensten.

Gedurende meer dan 30 uur bouwden 23 teams Fintech apps en software op de hackathon van Banco Sabadell. Banco Sabadell is een van de meest technologievriendelijke banken van Spanje geworden. Het biedt niet alleen toegang tot een API voor ontwikkelaars om er apps op te bouwen, maar het draait ook het BStartup 10 startup programma voor alle mogelijke soorten fintech projecten. De winnaars van de Instant Banking Hack Day waren:

 • Wallabe: een sociaal bankiersconcept waarmee Banco Sabadell deel uitmaakte van de sharing economy. De app laat gebruikers overal ter wereld geld opnemen met behulp van hun smartphone.
 • Quipu: online facturatiesoftware voor starters en freelancers. Het bedrijf bestond al voor het evenement, maar het team ontwikkelde daar Quipu Ripae. Dit is een uitbreiding die integreert kan worden met de API van Sabadell.
 • Investcity: het project probeerde een link te leggen tussen financiële producten en games, zodat gebruikers beter begrijpen hoe de financiële industrie werkt. Hiermee kunnen ze leren hoe ze aandelen kunnen kopen en hoe ze deze met winst kunnen verkopen.

Talloze andere hackathon voorbeelden

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven van zowel grote als middelgrote bedrijven die hackathons hebben georganiseerd binnen het bedrijf.

Zo heeft Capital One bijvoorbeeld interne hackathons georganiseerd voor een verscheidenheid aan interne innovatie. Denk aan het bouwen van prototypes, het aanleveren van ideeën aan senior bedrijfs- en technologieleiders, het creëren van nieuwe producten, het introduceren van nieuwe mogelijkheden en het adopteren van nieuwe oplossingen. Het is een geweldige manier om een cultuur te creëren die nodig is voor de beste innovatie binnen het bedrijf.

Een ander voorbeeld is Hasbro, die een paar jaar geleden een hackathon hield waar 150 ontwikkelaars samenkwamen. Tijdens dit project hebben zij ruim 45 producten ontwikkeld, voor de normale traditionele R&D afdeling zou dit jaren in beslag hebben genomen.

De auto-industrie gebruikt hackathons als middel om in-car apps en veiligheidsfuncties te creëren, aldus de hackathon-organisatoren.

Chevrolet bood 4G LTE-integratiegegevens met AT&T aan om hackathon-deelnemers in staat te stellen apps te maken voor de veiligheid van het voertuig.

Ford heeft geëxperimenteerd met hackathons voor social driving apps. En Edmunds.com heeft samengewerkt met Fortune 500-bedrijven om het kopen van een auto wat makkelijker te maken. Dit laat wel zien dat de rol van hackathons alleen maar groter zal gaan worden over de komende jaren!

Waarom investeren grote bedrijven in Hackathon-projecten?

Na het lezen van de bovenstaande voorbeelden ben je waarschijnlijk benieuwd waarom grote bedrijven zoveel geld stoppen in deze hackathon projecten. Hier zijn veel redenen voor te geven. Om het je wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste redenen hieronder voor je op een rijtje gezet:

 1. Het probleem vanuit een ander perspectief bekijken

  Je leert door te doen en door kijken hoe andere mensen problemen oplossen. Er is altijd meer dan één oplossing voor een probleem en dit is een geweldige kans om verschillende benaderingen van hetzelfde probleem te zien. Dankzij de hackathon zal je door een ander perspectief kunnen kijken. Dit draagt er aan bij dat je makkelijker tot een bepaalde oplossing kunt komen.

 2. Gevoel voor prestatie

  Hoe vaak starten teams een project en maken het nooit af? Of heb je ergens aan gedacht, maar heb je het nooit geprobeerd? Een team, vooral in grote bedrijven, raakt uitgeput van die "never-ending" taken. Soms moeten mensen werken aan iets dat direct resultaat oplevert. Het helpt om de motivatie en de pro activiteit te verhogen. Door de hackathon worden de mensen geprikkeld om echt even aan de slag te gaan, dit gevoel voor prestatie draagt echt bij aan een sterker team.

 3. Nieuwe talenten, nieuwe teams

  Een Hackathon is een perfecte plek voor zowel extraverte als introverte mensen om relaties te bevorderen en de soft skills te verbeteren, terwijl ze zich bezighouden met iets waar ze een gedeelde interesse in hebben. Dit is niet alleen handig voor de mensen die bezig zijn, maar ook voor de organisatoren en voor de bedrijven die aan de zijlijn meekijken. Zij zorgen namelijk voor het ontstaan van nieuwe teams, teams die altijd weer met een frisse kijk aan de slag kunnen gaan met allerlei mogelijke projecten.

 4. Innovatie

  Hackathon-projecten zijn een grond voor nieuwe ideeën. Ze creëren een unieke productieve sfeer die de deelnemers dwingt hun visionaire concepten te distilleren tot bruikbare oplossingen. Zoals je wel in de voorbeelden hebt kunnen zien kan een hackathon er echt voor zorgen dat er oplossingen worden gevonden op specifieke soorten problemen. Zonder deze hackathons zouden de problemen misschien niet zijn opgelost.

 5. Samenwerken

  Hackathons bouwen een brug tussen ontwikkelaars en mensen binnen de marketing. Hackathon-projecten helpen om een relatie tot stand te brengen tussen degenen die de technologie ontwikkelen en de mensen die ze gebruiken. Deze communicatie verhoogt de efficiëntie en productiviteit, verhoogt de motivatie en zorgt ervoor dat beide teams elkaar beter begrijpen.

 6. Verbetering van soft skills

  Een goede professional wordt niet erkend voor zijn hard vaardigheden, maar voor de combinatie van hard en soft skills. En de hackathonomgeving is absoluut de perfecte plek om die vaardigheden te bevorderen. Dit stelt de leden van het team in staat om zich nog verder door te ontwikkelen. Zorgen voor een sterker team, welk bedrijf wil dat nu niet?

Door ook te kiezen voor een hackathon zul je in staat zijn om zelf de voordelen te ondervinden die dit project met zich meebrengt. Voor je het weet is iedereen in het team hard bezig om samen tot een geslaagde oplossing te komen. Dit maakt het in een keer een stuk eenvoudiger om de juiste innovatie binnen het bedrijf te stimuleren!

Close

50% compleet

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hackathons in Nederland? Laat dan je gegevens achter!