Wat is een hackathon?

Wat is een Hackathon? Een uit de hand gelopen brainstormsessie, een innovatiesprint en een ontdekkingstocht; allemaal zijn ze van toepassing op een Hackathon. Nee, er worden geen computersystemen platgelegd. Ja, er wordt pizza gegeten en energiedrank gedronken. Bovendien is een Hackathon geschikt voor elke organisatie. Waarom? Dat leggen we uit.

De opkomst van de Hackathon
De Hackathon is oorspronkelijk een fenomeen uit de Amerikaanse IT-wereld. Deelnemers aan de eerste bekende Hackathon (1999, JavaOne Conference) werden uitgedaagd om een programma in Java te schrijven voor de persoonlijke digitale assistent Palm V, waarbij de infraroodpoort gebruikt wordt om met andere Palm-gebruikers te communiceren en dit op het internet te registreren.

Nu, na zo’n 15 jaar doorontwikkeling van het Hackathon concept, hebben we veel geleerd over het nut ervan; en wat de Hackathon werkelijk is. Simpel gezegd is een Hackathon ‘een bijeenkomst of evenement waar in korte tijd een specifiek vraagstuk wordt aangepakt’. Dit kan een vraagstuk zijn over bestaande software, of een vraag om een oplossing geboden door software; maar dit is al lang niet meer het uitgangspunt. Wanneer software van tevoren verondersteld wordt als oplossing, staat dat een veel breder denkproces in de weg.

Een Hackathon voor en door iedereen
Het hacken, of, in korte tijd oplossen van specifieke vraagstukken, hoeft niet enkel gedaan te worden door developers. Sterker nog; inzichten van studenten, projectmanagers, strategen en business developers zijn van grote toegevoegde waarde. Je vraagt immers van deelnemers om jouw organisatie, haar cultuur, de positie van jouw organisatie in de markt en haalbaarheid van ideeën in ogenschouw te nemen. Daar hangt een groot deel van het uiteindelijke succes van af.

Dus, al met al, wat is een hackathon? In onze ervaring is een Hackathon, mits goed georganiseerd, een ongelofelijk effectieve manier is om snel inzicht te verwerven in welke innovaties en technologieën perspectief bieden voor jouw organisatie.

Close

50% compleet

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hackathons in Nederland? Laat dan je gegevens achter!